Vergroten duurzame inzetbaarheid
Regeling Vervroegd Uittreden Metaal en Techniek
Wat houdt de Regeling Vervroegd Uittreden in?
Vanaf 1 januari 2023 gaat de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) in werking. De RVU is een onderdeel van de afgesloten cao’s voor de Metaal en Techniek. De regeling heeft als doel om oudere werknemers die zich niet voldoende hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd, de gelegenheid te bieden eerder te stoppen met werken. Werknemers kunnen zich zelfstandig (buiten hun werkgever om) aanmelden voor de regeling. Om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling moeten werknemers aan een aantal voorwaarden voldoen én hun arbeidscontract beëindigen. De regeling kan daarmee voor u als werkgever dus ook de nodige gevolgen hebben. Voor de uitvoering van de regeling is de Stichting RVU opgericht.
Hoe wordt de RVUMT regeling betaald? Cao partijen hebben afgesproken om voor het jaar 2024 een heffing van 0, 25% van het loon te doen om de regeling te financieren.
Deze heffing mag niet op het loon van de werknemer worden ingehouden.
Op hoofdlijnen
- De RVU-regeling biedt oudere werknemers de mogelijkheid eerder te stoppen met werken
- Werknemers moeten hun arbeidscontract beëindigden
- Werknemers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen
- Werknemers kunnen zich zelfstandig aanmelden voor de regeling
- De RVU gaat vanaf 1 januari 2023 in werking en eindigt op 31 december 2027
- De heffing bedraagt voor 2024 0,25% van het loon
Hoe kan een werknemer zich aanmelden voor de RVU?
Een werknemer die aan de voorwaarden voldoet, kan zich zelfstandig, dus buiten zijn werkgever om, aanmelden voor de RVU. Niettemin is het natuurlijk aan te raden om dit in overleg te doen, aangezien er ook voor u als werkgever gevolgen zijn. De werknemer moet zijn arbeidscontract tenslotte beëindigen om in aanmerking te komen voor de RVU.
De werknemer in kwestie moet zich maximaal zes maanden en minimaal drie maanden voor de datum waarop hij wil stoppen met werken, opgeven voor de RVU. De Stichting RVU Metaal en Techniek beslist binnen 30 dagen of de aanvraag wordt goedgekeurd. Als dat zo is, stuurt de Stichting RVU u als werkgever daar ook een schriftelijk bevestiging van.
Aanvragen om deel te nemen aan de RVU moeten uiterlijk 1 oktober 2025 door de Stichting RVU Metaal en Techniek ontvangen zijn en werknemer moet uiterlijk in december 2028 de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken.
De werknemer moet namelijk uiterlijk 31 december 2025 uit dienst zijn wil hij gebruik kunnen maken van de RVU. De laatst mogelijk gewenste ingangsdatum is dus 1 januari 2026 en niet later.
Waar vind ik relevante documenten?
De RVU-regeling biedt werknemers de mogelijkheid zelfstandig een aanvraag in te dienen, maar uiteraard kunt u ook als werkgever het initiatief nemen om de mogelijkheid met werknemers te bespreken. Op deze site is daar alle relevante informatie voor te vinden (zie ook de informatie bij ‘Ik ben werknemer’).
Is er sprake van aanvullende financiering van de werkgever of een door de werkgever aangewezen partij? Dan moet de werknemer de aanmelding samen met de werkgever doen. Beiden moeten op het formulier Werkgeversverklaring Aanvullende Financiering aangeven dat zij instemmen met de aanvraag en de Stichting RVU Metaal en Techniek vrijwaren voor de fiscale pseudo-eindheffing. Tussen de Stichting RVU Metaal en Techniek en de werkgever moet schriftelijk worden vastgelegd dat de extra heffing ten laste komt van de werkgever en geen gevolgen heeft voor de Stichting RVU Metaal en Techniek.
U kunt hier de volgende documenten downloaden:
Het volledige reglement Regeling Vervroegd Uittreden Metaal en Techniek
Het aanmeldformulier voor werknemers
Het formulier ‘Toetsing Voorwaarden RVU Metaal en Techniek’
De Werkgeversverklaring aanvullende financiering RVUMT
Veelgestelde vragen
-
Aanmelden
-
Waar kan een werknemer zich aanmelden voor de RVU?
Aanmelden voor de regeling doet een werknemer schriftelijk bij de Stichting RVU Metaal en Techniek. Op deze site staat beschreven wat de werknemer op moet sturen, onder het kopje ‘Ben je geïnteresseerd?’ LET OP: Aanvragen kunnen tot 1 oktober 2025 worden ingediend. De laatst mogelijke gewenste uittredingsdatum is 1 januari 2026 en niet later.
-
Kan een werknemer zichzelf aanmelden of moet ik dat doen?
Een werknemer kan zich zelfstandig aanmelden, maar jij als werkgever moet wel het ‘Toetsingsformulier’ invullen en ondertekenen. LET OP: Aanvragen kunnen tot 1 oktober 2025 worden ingediend. De laatst mogelijke gewenste uittredingsdatum is 1 januari 2026 en niet later.
-
Kan een werknemer zich ook online aanmelden voor de RVU-regeling?
Nee, dat is (nog) niet mogelijk. De werknemer moet de noodzakelijke formulieren uitprinten en per post aan de Stichting RVU Metaal en Techniek toesturen. Deze vindt de werknemer onder het kopje ‘Ben je geïnteresseerd?’.
-
Hoe kan een werknemer aantonen wat zijn/haar brutosalaris is?
Een werknemer moet 3 actuele loonstroken met het aanmeldformulier meesturen.
-
Hoe ver van tevoren kan een werknemer zich aanmelden voor de RVU-regeling?
Maximaal 6 maanden en minimaal 3 maanden voor de datum dat de werknemer wil stoppen met werken. De aanvraag om deel te nemen aan de RVU moet uiterlijk 1 oktober 2025 door de Stichting RVU Metaal en Techniek ontvangen zijn, en de werknemer moet op uiterlijk december 2028 de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. LET OP: De laatst mogelijke gewenste ingangsdatum is 1 januari 2026. De werknemer moet uiterlijk 31 december 2025 uit dienst zijn, wil hij aansluitend gebruik kunnen maken van de RVU.
-
Hoelang duurt het voordat een werknemer hoort of zijn/haar aanmelding is goedgekeurd?
De Stichting RVU Metaal en Techniek beslist binnen 30 dagen of de aanvraag wordt goedgekeurd. De werknemer en jij ontvangen hiervan schriftelijk bericht.
-
Tot wanneer kan een werknemer zich aanmelden voor de RVU-regeling?
De laatst mogelijke ingangsdatum voor een RVU-uitkering welke voldoet aan alle voorwaarden, is 1 januari 2026. Dat betekent dat de werknemer in dat geval uiterlijk 31 december 2025 uit dienst moet zijn wil hij gebruik kunnen maken van de RVU. Echter hij kan zijn dienstverband pas beëindigen wanneer hij zeker weet dat hij een uitkering van de RVU gaat ontvangen. Dit betekent dat hij tijdig een aanvraag moet indienen. Gelet op de doorlooptijd van een aanvraag en het beëindigen van het dienstverband is het verstandig uiterlijk drie maanden voor 31 december 2025 de aanvraag in te dienen. De aanvraag wordt dan getoetst of hij aan alle voorwaarden heeft voldaan en is dat het geval dan ontvangt hij een Voorwaardelijke Toekenning en daarna kan hij het dienstverband beëindigen indien de Voorwaardelijke Toekenning voor hem akkoord is. Ontvangt hij geen Voorwaardelijke Toekenning heeft hij geen recht op een uitkering en moet hij zijn dienstverband niet beëindigen!
-
Waar kan een werknemer zich aanmelden voor de RVU?
-
Voorwaarden
-
Wanneer komt een werknemer in aanmerking om mee te doen aan de RVU-regeling?
Een werknemer moet aan een aantal voorwaarden voldoen om deel te kunnen nemen aan de RVU-regeling. Kijk op de homepage onder het kopje ‘Wie kunnen van de regeling gebruik maken?’
-
Ik val als werkgever niet onder de branche Metaal en Techniek, is dat een probleem?
Je moet als werkgever onder deze branche vallen, anders is deelname door een werknemer aan de RVU-regeling niet mogelijk.
-
Kan een werknemer deelnemen aan de RVU-regeling als diegene minder dan 40 uur per week werkt?
Ja, dat kan, de RVU-uitkering wordt dan naar rato berekend.
-
Kan een werknemer deelnemen aan de RVU-regeling als diegene al met pensioen is?
Nee, dat is niet mogelijk.
-
Wanneer komt een werknemer in aanmerking om mee te doen aan de RVU-regeling?
-
Financiële gevolgen
-
Hoe hoog is de uitkering die een werknemer ontvangt als diegene deelneemt aan de regeling?
De RVU-uitkering in 2024 is een bedrag van € 2.182,- bruto per maand (of naar rato een deel ervan als de werknemer parttime werkt).
-
Kan een werknemer een RVU-uitkering aanvragen als diegene ook elders betaald werk verricht?
Nee, dat is niet mogelijk. Een werknemer kan alleen een RVU-uitkering aanvragen als hij/zij geen andere bron van inkomsten heeft.
-
Moet een werknemer zijn/haar baan opzeggen als diegene gebruik wil maken van de RVU-regeling?
Ja, dat is één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regeling.
-
Bouwt een werknemer tijdens deelname aan de RVU-regeling nog pensioen op?
Nee, de pensioenopbouw stopt als de werknemer zijn/haar arbeidscontract beëindigd.
-
Wanneer ontvangt een werknemer de eerste RVU-uitkering?
Na definitieve toekenning van de RVU-uitkering wordt de RVU-uitkering uitbetaald in de eerste maand na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
-
Heeft een werknemer bij deelname aan de RVU-regeling recht op vakantietoeslag?
Nee, er wordt geen vakantietoeslag uitgekeerd.
-
Kan een werknemer zijn/haar uitkering aanvullen met een vervroegde ouderdomspensioenuitkering?
Ja, dit is mogelijk. Dit was eerder al mogelijk maar was een stuk duurder, omdat werknemers toen nog geen RVU basisbedrag kregen. Nu is er minder vervroegd pensioen nodig om samen met de RVU-uitkering voor een redelijk inkomen te zorgen. Voor de exacte berekeningen kan de werknemer terecht bij de pensioenconsulent van het pensioenfonds PMT. De service- en contactinformatie vindt de werknemer op www.pmt.nl/deelnemer/contact/.
-
Hoe wordt de RVUMT regeling betaald?
Cao partijen hebben afgesproken om voor het jaar 2024 een heffing van 0,25% van het loon te doen om de regeling te financieren.
-
Hoe hoog is de uitkering die een werknemer ontvangt als diegene deelneemt aan de regeling?
-
Advies
-
Waar kan een werknemer meer informatie opvragen over de RVU-regeling?
Dat kan bij de Stichting RVU Metaal en Techniek of bij vakorganisaties. Op de contactpagina vindt de werknemer hun gegevens.
-
Waar kan een werknemer meer informatie krijgen over de financiële gevolgen voor zijn/haar persoonlijke situatie?
Daarvoor moet een werknemer advies vragen bij een financieel adviseur, want ieders persoonlijke situatie is anders.
-
Waar kan een werknemer meer informatie opvragen over de RVU-regeling?
-
Overig
-
Is er een maximum aantal deelnemers aan de RVU-regeling?
Ja, per jaar is er een maximum aantal personen dat tot de regeling wordt toegelaten. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
-
Wat gebeurt er als een werknemer toch weer betaald werk gaat doen?
Dan wordt de RVU-uitkering gestopt, eventueel te veel uitgekeerde betalingen worden teruggevorderd.
-
Kan een werknemer deelnemen aan de RVU-regeling als diegene ook deelneem aan het Generatiepact?
Ja dat kan. De RVU-uitkering wordt dan naar rato berekend op basis van het loon van de werknemer.
-
Waar vind ik het volledige reglement van de RVU-regeling?
Het reglement kan hier worden gedownload.
-
Waar kan ik als werkgever terecht voor meer informatie?
Kijk op de ‘contact’ pagina voor relevante telefoonnummers.
-
Is er een maximum aantal deelnemers aan de RVU-regeling?
Waar kan ik meer informatie krijgen?
We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft met betrekking tot de RVU-regeling. Via de knop hieronder komt u op de ’contact’ pagina met alle relevante telefoonnummers.
Contact